Excursies

Door de gunstige ligging is Balianders een ideale thuisbasis om vandaar uit het hele eiland Bali te verkennen. De dagtrips die wij aanbieden hebben geen vaste route en kunnen worden aangepast aan uw wensen en interesse en soms het weer. Deze trips gaan altijd over dat andere Bali. De keuze bestaat uit hele dag-, halve dag-, of tweedaagse excursies.
Als special bieden we de "rondrit over Bali" aan waarbij u 8 excursies kunt doen tegen een speciaal tarief. Met rust / stranddagen tussen de excursies door is een verblijf bij ons van 14 dagen of meer wel gewenst.
De informatie hieronder is slechts globaal om u een een idee te geven waarover het gaat. De details komen later wel met Gung.

1/2 dag excursies:

Tanah lot. Een leuke korte trip naar Bali's beroemdste tempel in zee. Dit gezicht van Bali is zeer toeristisch geworden, natuurlijk omdat hij ook heel mooi is! Wij weten de "spitsuren" en omdat deze tempel niet ver van ons vandaan ligt kunnen we die mijden. Deze trip doen we vaak in combinatie met de tempeltuin van Pura Taman Ayun in Mengwi en de markt voor tempelornamenten in Kapal.

Ubud ligt een uur rijden van ons vandaan. In de jaren '30 begon het toerisme hier met de komst van Westerse kunstenaars die, geïnspireerd door de overdadige natuur en prachtige mensen, hier hun liefde vonden en zich vestigden. Werken van Walter Spies, Rudolf Bonnet, Hofker en vele anderen zijn nog te bewonderen in het Nekamuseum even buiten Ubud. Het schildersdorpje groeide uit tot centrum van kunst en cultuur en wordt door veel toeristen bezocht. Overal is kunst te vinden in winkels, galeries, de markt en in Ubud zijn veel smaakvolle restaurants. De beste dansgroep van Bali treedt 's avonds op voor de poort van het paleis. Zeker het aanschouwen waard.

Dag excursies:

Batukaru is een in de natuur verscholen tempelcomplex tegen de helling van de gelijknamige berg. Serene rust en oerwoud omgeven deze goddelijke plek. De Batukaru trip biedt veel natuurschoon van de vlindertuin in Wanasari tot de schitterende rijstvelden van Penebel. De dag sluiten we af bij het Bratan meer of Tanahlot afhankelijk van het weer.
Het leuke van deze trip is dat het een gebied beslaat dat nog nauwelijks door het toerisme werd ontdekt. De slechte weg heeft hier zeker zijn deel aan. Geen bussen, touringcars etc. Alleen wat individuele reizigers, Nederlanders dus want Batukaru staat in de ANWB gids vermeld!

Kintamani ligt op de vulkaanrand en was in de Nederlandse tijd al bekend als "koude neus haal oord" voor vakanties van de ambtenaren en hun gezin. Het uitzicht op de Batur vulkaan en het er achtergelegen meer is fascinerend. Deze vulkaan was in 2000 nog aktief! Onderweg komen we langs de kleurrijke tempel van Sebatu, de eveneens kleurrijke figuur van I Made Ada, een houtsnijder van naam en de befaamde rijstvelden van Cikin die op de wereld-natuurlijst staat. Te druk? Wij weten een alternatief!

Ubud omgeving. Er is zo veel te zien rond Ubud dat een extra dag daar gemakkelijk aan besteed wordt. Om een paar dingen te noemen: De waterbronnen van Tempak Siring. President Soekarno bouwde daar zelfs een villa boven om van de aanblik te kunnen genieten. Dan zijn er de Koningsgraven die geen graven zijn en de Olifants grot Goa-Gaja die niets met olifanten te maken heeft maar imposant is het wel. Alles op korte afstand van elkaar en verbonden door een doolhof van leuke dorpswegen waarop wij de weg wel weten. U bent nooit ver van Ubud voor een hapje of drankje maar ook hiervoor weten wij alternatieven!

Twee daagse trip Noord Bali (veel natuur)

Een mooie rit door de bergen brengt ons bij het Bratan meer waarin de drijvende tempel ligt in een setting van water en omsloten door de bergrand. Bij de afslag naar Seririt zitten apen te wachten op een banaantje van de passanten. Afdalend naar de noordkust staan veel kruidnagelbomen en koffie. Om te drinken kan ook bij een restaurant met een fraai uitzicht. Op een halfuur lopen door het bos ligt de waterval van Munduk, alleen te bereiken als het droog is door de helling. We eindigen de dag bij de warmwater bronnen van Banjar, heerlijk dobberend omringd door planten en bloemen en het warme water.
Overnachten doen we in de bungalows van het eerste hotel van Lovina, de beste plek, want zij hadden eerste keus.
De ochtend van de volgende dag kunt u vroeg beginnen als u de dolfijnen wilt zien. Als dat wat te vroeg is kunt u ook voor snorkelen kiezen of na het ontbijt met Gung de koloniale gebouwen bekijken die nog in Singaraja, de oude hoofdstad van Bali, te vinden zijn. Hieronder zijn ook de oude KPM loodsen aan de haven. De terugtocht gaat over een andere route dan de dag ervoor. De weg is niet stijl en bochtig maar slingert door het landschap van rijstvelden, afgewisseld met berg dorpen.

2 daagse trip Oost Bali (natuur en historie)

Er is te veel te zien om op te noemen.
We beginnen op het voorplein van het toenmalige paleis van Klungkung. Daar staat het gerechtsgebouw waar de Raja (koning) recht sprak met er naast het "drijvend" gebouw. Ook staat de oorspronkelijke poort van het verwoeste paleis er nog. Hier doorheen liep in 1908 de hele Koninklijke familie en hofhouding in het geweervuur van de Nederlandse soldaten, niet van plan zich aan het Nederlandse gezag te onderwerpen en bereid tot de dood. Leerde u dit op school??
Daarna volgt een prachtige rit door de bergen waar de hoogste berg van Bali, de vulkaan Gunung Agung, het landschap domineert. We gaan op bezoek bij goede kennissen in de kampong, een dorp dat verscholen ligt in Salak tuinen. Dit is een hele aparte belevenis!
Een werkplaats waar de crematietorens worden gemaakt ligt even buiten het dorp. Of we rijden via de kustweg naar het oude dorp Tengganan met de ikat weverij.

Na de lunch aan het strand bij Candi Dasa zijn er nog:

  • Het drijvend paleis in Ujung dat na de verwoestende uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung in 1963 nu weer is herbouwd.
  • Het simpele "paleis" Maskerdam in de stad van de koning van Karangasem is ook een bezoek waard. Hoewel niet te vergelijken met de paleizen op Java is er een duidelijke overeenkomst met een ambtenaarswoning met ruim terras uit deze Indische tijd, iets wat de koning waarschijnlijk als "rijk" ervoer.
  • Rest nog de watertuin van Tirta Gangga.
    Ontworpen en gebouwd door de koning werd deze symmetrische tuin bij de opening opgedragen aan de troonsbestijging van Koningin Juliana. Zijn zoon, de laatste prins van Karangasem, heeft hier jaren in het huis naast de tuin gewoond. Hij had in Nederland voor arts gestudeerd en trouwde kort na de oorlog een Nederlandse vrouw.

Uiteindelijk overnachten we in de bungalows direct aan het strand, gelegen bij Amed. De zee is hier prachtig, niet alleen boven maar vooral onder water.

Na een ochtend van zwemmen en snorkelen rijdt u weer terug door dit onaangetaste deel van Bali en kunt u al die dingen nog doen waar u gisteren niet aan toe kwam.

 

 

 

 
Design: Velouria & MPC Design